Syntrus Achmea renoveert pas na jaren woningen in Badhoevedorp

Als Syntrus Achmea als commerciële verhuurder in het nieuws is, dan gaat het eigenlijk nooit om een positief bericht. Zo konden we in 2016 lezen dat Syntrus Achmea eindelijk had besloten een aantal woningen in Badhoevedorp waarvan zij eigenaar zijn, te renoveren.

Syntrus Achmea renoveert pas na jaren woningen in Badhoevedorp

Jaren getouwtrek

Daar zijn wel heel wat jaren van ‘getouwtrek’ aan vooraf gegaan. In de voorafgaande jaren stapelde de klachten zich op. Klachten over vieze geurtjes, tocht en vocht. En niet te vergeten klachten over een zeer slechte inbraakveiligheid, dat bleek uit een stevig rapport van de politie.

Eind 2012, in december wel te verstaan,  bezocht de Woonbond de woningen aan de de Windestraat, Vlierstraat, Egelantiersstraat en Meidoornweg, kortweg WVEM,  in Badhoevedorp en concludeerde vrij snel dat de woningen in bijzonder slechte staat verkeerde. De huizen waren slecht geïsoleerd, hadden last van schimmel en vocht. En zelfs waren een aantal ramen van slaapkamers in de woningen voorzien van enkel glas. Narigheid en ongezonde omstandigheden voor bewoners en een energielabel E.

Renoveren

Dus eindelijk na jaren en jaren discussie en getouwtrek, besloot Syntrus Achmea tot de renovatie van de 82 eengezinswoning in Badhoevedorp. Hierdoor zijn de woningen uiteindelijk van energielabel E naar A gegaan.

De grote vraag die rest

De grote vraag die nog rest is, ‘Waarom heeft het allemaal zo lang moeten duren?’. Ik vraag me af hoe de Raad van Commissarissen van Syntrus Achmea tegen dergelijke zaken aankijkt? Want wie is er uiteindelijk eindverantwoordelijk voor een dergelijke gang van zaken? We kunnen helaas de conclusie trekken dat Syntrus Achmea eigenlijk altijd op deze manier negatief in het nieuws is, en liever geld opstrijkt dan investeert in de woningen van haar huurders. En zien we politiek Den Haag niet ingrijpen en nog steeds de andere kant opkijken. De vrije markt geeft commerciële verhuur alle ruimte en dat blijkt toch iedere keer weer een slechte insteek met als gevolg dat de sociale huurders iedere keer weer hier de dupe van worden. Daar heeft een verhuurder als Syntrus Achmea geen boodschap aan, gesterkt door de wet blijft zij doorgaan met onmenselijke praktijken en brengt hiermee veel huurders in de problemen.